Fijnstof in Rolde (gemeente Aa en Hunze)

Wettelijke grenswaarden voor PM10 en PM2.5 zijn 40 resp. 25 µgram/m3 (jaar)

(Luftdaten-meetstation Rolde en grafieken weergegeven via www.madavi.de in GMTime)

PM10dayPM2.5day

PM10weekPM2.5week


Fijnstof in Valthermond

(referentiestation van het RIVM, meer data op RIVM Drenthe)

  


Fijnstof in de omgeving

(via Luftdaten.info. Klik op een station en het +teken voor de details)


Weerstation Hoogeveen

 
 

 


Foutief stoken van hout veroorzaakt meer fijnstof dan het verkeer!

Wist je dat 1 kilo hout verbranden in een vuurkorf gelijk staat aan 3000km vrachtautovervoer?

 Wat zegt de gemeente?   Aa en Hunze
 Wat zegt de overheid?   rivm.nl
 Hoe ongezond is het?   longfonds.nl
 Wie houden zich er mee bezig?   platformhoutrook.nl
 Bij mist zeker niet stoken, wanneer wel?   stookwijzer.nu
 Ervaar je overlast?   milieuklachten.nl
                                                                                                                           

 


Ook meedoen met citizen science?

  Op de site van Luftdaten.info vind je alle gegevens om voor een paar tientjes ook een Arduino fijnstofmeter te bouwen en in het meetnet te hangen. Het is niet moeilijk. Hoe meer meters, hoe nauwkeuriger de resultaten.

In Delft zit een aktieve groep Luchtwachtersdelft.nl met veel kennis en zelfs bijeenkomsten. In steeds meer steden komen er groepen.

- Een andere site waar veel meetstations op worden weergegeven is OpenSenseMap.org.  Vergelijk de meters in China maar eens met Nederland. Ook deze kaart is gebaseerd op citizen science.

- Er zijn mooie websites met meetgegevens zoals de wereldkaart van  Aqicn.org/city/netherland/valthermond of de nationale kaart van het RIVM Samenmeten.rivm.nl/dataportaal.

 


Fijnstof weetjes

Je ziet het niet, maar het is er wel. En het verkort de levens van mensen aanzienlijk. Het niveauverloop van het gevaarlijke fijnstof is tamelijk grillig. Tijdens de spits en bij houtstook zie je meestal wel pieken. Soms waait het ook over. Bij bepaalde weerscondities kan het zelfs tot extreme waardes oplopen (zoals op 28 feb 2019 of bij paasvuren en oudjaar).  De combinatie met ammoniaklucht is ook zo'n voorbeeld. Je wilt dan ook graag de windrichting en -sterkte weten om de bron te kunnen vinden. Bij ZO-wind is het meestal niet goed. Naast fijnstof spelen ook UV, ozon, stikstof, zwavel, ammoniak en koolstof (-oxiden) een rol.  Hoewel de lucht in Drenthe vaak beter is dan in de steden, is de luchtkwaliteit ook daar toch maar matig. Zie Atlasleefomgeving.nl/kaarten. De grenswaarden die Nederland hanteert liggen boven die van de wereld-gezondheidsorganisatie. Als het jaargemiddelde die waarden overstijgt, dan moet Nederland maatregelen nemen. Meten=weten en daardoor worden mensen wellicht bewuster van hun handelen. Naast mooie foto's tijdens het TV-weerbericht dus binnenkort ook de fijnstofverwachting?